donderdag 31 oktober 2013

Nachtfalter



... twee jaar lang werkte Peter Vos aan een serie van 22 werken op papier
de bijzonder gedetailleerde tekeningen in inkt en aquarel
hebben zowel autobiografische als historische elementen
en vormen tezamen een opmerkelijk persoonlijk geheel...
lees verder op de website van
de galerie waar Vos op dit moment exposeert

dinsdag 29 oktober 2013

The Capital R

Persbericht
galerie Fons Welters
In het universum van Zilvinas Landzbergas lijken afzonderlijke letters hun eigen levens te leiden. Als karakters zijn het niet alleen abstracte tekens binnen de taal, maar ook personen die in zijn visuele vertellingen figureren, elk met een persoonlijke vorm en suggestie van klank. “Character R is the one I want to dedicate this storyline to. It’s not special, it’s just my favourite.” Landzbergas’ installaties - vaak opgebouwd uit eenvoudige en gevonden materialen – zijn als stillevens, waarin telkens een andere verhaallijn centraal staat. Voor ‘The Capital R’, zijn tweede solo tentoonstelling in de galerie, brengt de Litouwse kunstenaar deze afzonderlijke, maar doorlopende, verhaallijnen in de vorm van sculpturale series, voor het eerst samen. In deze installaties toont hij de fysieke kracht van dagelijkse objecten, maar weet hij tegelijkertijd te verwarren, door middel van kleine veranderingen of optische illusie. Zo wijst hij de toeschouwer op een andere laag van de herkenbare wereld. Centraal in de ruimte plaatst Landzbergas ditmaal echter het leven zelf. Daar staat op lange poten een door de kunstenaar zelf gebouwde houten duiventil. De constructie – waar de toeschouwer onderdoor kan lopen en kan beklimmen – strekt zich uit tot in de nok van de galerie, tot aan de ramen. Tijdens de tentoonstelling zullen witte duiven dit vogelhuis bewonen, een bescheiden symbool voor hoop en geluk; voordat ze mogelijk weer uitvliegen.  De duiventil is omgeven door onder andere kleine stillevens aan de wanden, composities van op ambachtelijke wijze in hout uitgesneden objecten: een boomstronk met een antropomorfisch karakter biedt bijvoorbeeld het podium voor een zandloper, een aantal veelhoekige dobbelstenen en een vogel. Als lange vingers hangen twee houten vertakkingen – beschermend of juist dreigend – naast het geheimzinnige miniatuur schouwspel.  Terwijl de tentoonstellingstitel The Capital R expliciet naar een hoofdletter verwijst, die normaal gesproken aan het begin staat en de aanzet tot een zin vormt, kunnen Landzbergas’ werken niet van links naar rechts gelezen worden. Het is de hoofdletter van een naam, het karakter ‘R’, die af en toe opduikt en een mogelijk beeldend narratief suggereert dat deze series verbindt.

donderdag 10 oktober 2013

Zachtjes om het Niet

in de Reuten Galerie exposeert Miloushka
de dochter van een mijner oudste vriendinnen

in het begeleidend schrijven las ik:
In de multimediale installatie Zachtjes om het Niet van Miloushka Bokma worden foto's, video's en geschilderde filmstills getoond.
In deze installatie -die het midden houdt tussen een reis-altaar en een uitvergrote letterbak- staan kostbare kleinoden opgesteld in de vorm van intieme portretten, video's waarin de magische bevroren momentopnames van de foto's een vervolg krijgen en geschilderde filmstills van beeldend kunstenaar Andrea Radai.
De persoonlijke en emotionele geschiedenis die ieder mens met zich meedraagt is het uitgangspunt in het werk van Miloushka Bokma. Door het geheugen komen herinneringen of belevingen op een specifieke manier tot uitdrukking in iemands gezicht, oogopslag of lichaamshouding. Zij is geïnteresseerd in deze signalen die zich als ongrijpbare sporen in het lichaam manifesteren of worden uitgedrukt. Deze signalen krijgen betekenis binnen de door haar geconstrueerde sociale omstandigheden. In haar werk onderzoekt zij situaties waarin de lichaamstaal het menselijk vermogen en onvermogen laat zien in verhouding tot de eigen geschiedenis.
Binnen een geënsceneerd kader wil zij dit zichtbaar en voelbaar maken. Verlies, rouw, afscheid nemen, jezelf hervinden en verbondenheid zijn terugkerende thema's.


woensdag 2 oktober 2013

Qi

De Chinese alchemie houdt zich bezig met de levenskracht Qi, de wisselwerking tussen lichaam en geest, de continuïteit van het leven. De kunstenaar Ruudt Peters wilde deze benadering aan den lijve onderzoeken en vertrok voor drie maanden naar China.




in Galerie Rob Koudijs