dinsdag 30 april 2013

leve de republiek





Drieëndertig jaar geleden fotografeerde Maarten Reinboud in het centrum van Amsterdam de rellen tussen krakers en ME vanwege de troonopvolging en inhuldiging van Beatrix.
In WG kunst zijn deze foto's tentoongesteld waarvan afgelopen vrijdag de opening.

 * een kort filmpje ter memorandum in ongekuiste versie weergegeven *


dinsdag 23 april 2013

fragment van Stedelijk Museum in vijfenveertig minuten


* Vandaag het werk van de Zwitserse beeldhouwer/schilder Jean Tinguely gezien met een van zijn ingenieuze installaties.

Tekst art zuid :
Jean Tinguely (1925-1991) ging in 1960 naar New York waar hij een machine in de tuin van het Museum of Modern Art construeerde, die zichzelf in een paar uur vernietigde met veel rook en geknal. Studie voor een eind van de wereld was de titel. Dat was ironisch bedoeld. Waar sommigen angstdromen hebben over machines die de mens overheersen, ziet Tinguely de machine als speeltuig van de homo ludens, de spelende mens. Zijn bijdrage aan de tentoonstelling Bewogen Beweging in het Stedelijk Museum in 1961 met een zaal vol luid knerpende apparaten, geldt nog steeds als het moment waarop duidelijk werd dat nieuwe kunstvormen en een nieuw publiek het museum hadden gevonden. Uit die tijd dateert ook Heureka. “Ik heb het gevonden” betekent het in het Grieks en volgens de legende was dat de uitroep die Archimedes slaakte toen hij zich in een overvol bad liet zakken en begreep hoe hij middels de hoeveelheid water die uit het bad liep, kon vaststellen of een voorwerp van puur goud was of een legering. Zo vond hij de Wet van Archimedes. Heureka van Tinguely houdt het midden tussen een opstijgende stoomlocomotief een ruimteschip. Een schotelantenne lijkt signalen uit de ruimte op te vangen die de boel in gang zetten met een hels kabaal. Hier geldt de Wet van Tinguely die verklaart hoe de zaken worden geregeld door hilarische chaos.





 * De bizarre kunst van de Japanse Tetsumi Kudo (1935–1990) laat in zijn werk geen optimistisch beeld zien van een post-humanistisch mens.
Hij was een antihumanist en sterk antimodernist. Het overheersende thema van zijn diorama's en installaties is van een onherstelbare aardse degeneratie. Hij plaatst de schuld op blind vertrouwen in technologie en vooruitgang. Achter de meeste van zijn apocalyptische visioenen ligt de oorzaak van alle door de mens veroorzaakte rampen: de nucleaire holocaust. (Toen nog niet wetende dat zijn visionaire blik werkelijkheid zou worden, denkend aan de kernramp in Japan twee jaar geleden).
Lees: De achtergelaten dieren van Fukushima




* Willem de  Kooning  (1904-1997) was een abstract expressionistisch kunstschilder. In de periode 1973/1974 brak hij voor korte tijd met zijn schilderactiviteiten en maakte enkele grote sculpturen.







zaterdag 20 april 2013

conceptueel realisme




* De conceptuele kunststroming ontstaat aan het eind van de jaren zestig. Centraal staat het idee als uitgangspunt voor een kunstwerk. Conceptueel realisme toont dat het idee vaak betrekking kan hebben op het maken of ervaren van kunst, maar ook sociale of intellectuele bewustwording aan de orde kan stellen.
Kunstwerken geïnfiltreerd in het alledaagse, die zich ontwikkelen in de tijd,die geïsoleerd zijn uit een groter verband of onderdeel zijn van een doorlopend proces, die het continuüm van de werkelijkheid nabootsen, die proberen in het hoofd van de kijker een denkproces op gang te brengen: het met een scherpe, analytische of bespiegelende blik interpreteren van processen in maatschappij, kunst en persoonlijk leven.
* Bovenstaande tekst komt van Art Singel 100


vrijdag 12 april 2013

Oude Kerk


Op het Oudekerksplein, daar waar ooit de bloeiende rosse buurt hoogtij vierde, zitten nu vanwege het uitstervingsbeleid nog een paar -laatste der Mohikanen- prostituees.
Op dat indrukwekkende plein staat de Oude Kerk, deze dateert van rondom 1300, een imposant bouwwerk met middeleeuws gebrandschilderde glas-in-lood-ramen en eeuwenoude graven.
Tijdens de Beeldenstorm en de Alteratie is er veel vernield. Beelden waren kapotgeslagen, muurschilderingen overgeschilderd, het zilver was geroofd en altaren verwijderd. De oorspronkelijk katholieke kerk werd overgenomen door de protestanten.

In deze Oude Kerk exposeert momenteel beeldhouwercollectief ABK. Onder het motto 'ingebed in beelden' tonen vijfendertig kunstenaars hun sculpturen, waarvan drie afbeeldingen.











hieronder zeven korte filmfragmenten van de Oude Kerk met de kunstwerken 


*** *** *** *** *** ***