vrijdag 29 maart 2013

Athelda

In voormalige lettergieterij Tetterode presenteert galerie Gerhard Hofland met trots de tweede solotentoonstelling van Andrea Lehmann.
Haar fantastische en surrealistische schilderijen evenals haar werken op papier, die enigszins duister dreigend en middeleeuws aandoen, spreken mij tot de verbeelding en doen je in een hallucinerende werkelijkheid vertoeven, het wonderlijke mysterie tussen hemel en aarde vastgelegd.


persbericht geciteerd:
Voor  Andrea Lehmann (1975 Düsseldorf)  is schilderen een natuurlijke manier om de wereld te begrijpen. Ze produceert op een uiterst vanzelfsprekende wijze een geconcentreerde stroom aan beelden die op het eerste gezicht geen enkele bedoeling heeft. Net als dromen zijn de mogelijkheden en beelden onbeperkt en lijkt de stroom geen enkele logica te bevatten. Haar voorstellingen zijn feeëriek en bloeddorstig tegelijkertijd en lijken scènes afkomstig uit de sprookjes van Grimm.  Weldegelijk hebben de onderwerpen hun oorsprong in de werkelijke wereld. Mythische plekken, historische gebeurtenissen en legendarische figuren uit heden en verleden vormen de aanleiding. Ze transformeert in bijna al haar werk deze gebeurtenissen in persoonlijke geschiedenissen. Vandaar dat haar portret regelmatig terugkomt. Andrea  Lehmann is niet alleen  schrijver en regisseuse, tevens speelt ze de hoofdrol in deze bizarre theaterwereld.
Haar schilderkunst stoelt op het surrealisme. Het spelen met verschillende beelden en situaties en de collageachtige werkwijze. Inmiddels heeft haar werk zich ontwikkelt tot een heldere herkenbare stijl. Haar virtuoze realistische manier van schilderen heeft een aardse toon die schilderkunst uit de zeventiende eeuw maar ook de begindagen van de fotografie in herinnering brengt. Daarnaast 'signeert' ze haar werken door er haren in te plakken en haar werk met dammar hars te bewerken.


Voor de serie nieuwe werken stond Athelda model. Een beroemde artiest uit het Engelse circus begin vorige eeuw. Ze was de mannelijke Hercules een vrouw met exceptionele krachten waarmee ze gewichten en mensen tilde.

***

donderdag 14 maart 2013

Armando

Ik ben geen grote liefhebber van moderne, met name abstracte, kunst maar werd desondanks nieuwsgierig toen ik hoorde dat Armando, een bevlogen en veelzijdig kunstenaar, zijn werk exposeert in het Cobra Museum 




Armando speelde samen met Cherry Duyns  en Johnny van Doorn (the Selfkicker) in de destijds door mij graag geziene absurdistische serie Herenleed


maandag 11 maart 2013

Kunst in stations Noord/Zuidlijn

De Noord/Zuid metrolijn is naar mijn smaak een megalomaan prestige project en al voor en tijdens de bouw zeer controversieel. Bomen aan de Vijzelgracht moesten worden gekapt en de historische weverhuisjes verzakten.
Een van de meest geld verslindende ondernemingen van de overheid schijnt qua kosten uit de klauwen te lopen, zeker in tijd van bezuinigingen maar desondanks gaat het hele gebeuren gewoon door.

Om de toekomstige stations 'aantrekkelijk' te maken komt er kunst aldaar.
In de Vijzelstraat 68 is de Pop-Up Expo. Daar mogen wij als burgers komen kijken en zowaar zelf oordelen.
De oproep luidt als volgt:
6 metrostations. 23 kunstenaars. 
De nieuwe metrostations van de Noord/Zuidlijn worden het podium van 7 verschillende kunstwerken. 23 internationaal gerenommeerde kunstenaars zijn hiervoor geselecteerd. Van 9 maart t/m 14 april zijn de ontwerpen in de Pop-Up Expo te zien.
Wat vind jij mooi, meesterlijk, magisch of matig? Kom kijken en laat weten wat je vindt.
Meer informatie: www.hierzijnwij.nu/kunst/

Bij binnenkomst krijg je onmiddellijk een plank met enige bedrukte A4'tjes in je handen gedrukt waarop je je kritisch oordeel kunt geven. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd.
Nog even een kort filmpje gemaakt om het beeld te completeren.


donderdag 7 maart 2013

Mike Kelley

De tentoonstelling van Mike Kelley gezien die te bezichtigen was in het Stedelijk Museum tot 1 april 2013.

Mike Kelley (1954 – 2012) geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. In 35 jaar bracht hij een opzienbarend en veelzijdig oeuvre voort met onder meer schilderkunst, sculptuur, installaties, performances, muziek, video en fotografie. Dit is het eerste uitgebreide overzicht van Kelleys werk sinds 1993 en met bijna 200 werken zal de tentoonstelling vrijwel de hele nieuwbouw in beslag nemen.
tekst: stedelijk.nl

een korte impressie

*** ***

dinsdag 5 maart 2013

chaos

In Nieuw Dakota wordt een grandioos stuk wereldse werkelijkheid neergezet. Bijzonder camerawerk gezien door het oog van fotograaf Gérard Rancinan.
Galerie Fontana Fortuna presenteert deze tentoonstelling.
Hieronder een van zijn foto's die ik van internet heb geplukt.

In mijn belevenis een eigentijds erotisch orgiastisch beeld uit de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch.




 onderstaande tekst geciteerd van Nieuw Dakota


RANCINAN AMSTERDAM CHAOS

  • 23 Februari - 24 Maart
Gérard Rancinan 
Geboren in regio Bordeaux, 1953. Rancinan begon zijn carrière als fotojournalist en verslaat natuurrampen, civiele en etnische oorlogen en stadsoproeren. Zijn eerdere portretten van wereldleiders, artiesten en politici werden reeds iconisch. Recentere series, bestaande uit ‘mis en scene’ foto’s met figuranten in een studio, zijn archetypes van de wereld waarin wij leven. De boeken van Caroline Gaudriault maken deel uit van het oeuvre. Gérard Rancinan’s werk wordt geëxposeerd in ’s werelds meest vooraanstaande galeries en musea en is opgenomen in belangrijke hedendaagse kunstcollecties.

GALERIE FONTANA FORTUNA
Is een nomadische galerie en organiseert exposities op diverse locaties. Ze zoeken steeds een passende ruimte om het werk van hun kunstenaars telkens in de meest optimale setting te presenteren.
www.fontanafortuna.com

Als een aandachtige getuige van de hedendaagse samenleving observeert Gérard Rancinan nauwgezet onze wereld en legt haar verborgen waarheden vast. Zijn mis-en-scènes zijn simulacra, fragmenten van menselijk leven gevangen in een fotografisch moment. De fotograaf presenteert een nog niet eerder getoonde serie: CHAOS, een reflectie van onze tijd in voortdurende beroering. CHAOS werd gemaakt in samenwerking met de auteur Caroline Gaudriault.
In een drieluik geven de kunstenaars middels fotografie en literatuur hun visie op de moderne mens. Elk deel uit deze trilogie, Deel I : METAMORPHOSES - Deel II : HYPOTHESES - Deel III : WONDERFUL WORLD bestaat uit foto’s, die vaak teruggrijpen op het werk van oude meesters. De foto’s zijn tot stand gekomen na een studie van maanden om uiteindelijk in een dag op een moment te worden vastgelegd in de studio van Rancinan in Parijs of Los Angeles.
Gérard Rancinan’s wereldtournee begon in het Palais de Tokyo en het Louvre in Parijs, gevolgd door de Triennale di Milano en exposities in Londen, Geneve, Hong-Kong, New York en Singapore… en komt nu naar Amsterdam voor een grande première.
Het Thema van de expositie in Nieuw Dakota is Chaos. Chaos laat onze tijd zien die lijkt te zijn doorgedraaid. Een teken van een maatschappij met een grote drang tot verandering. Slechts tumult resteert, met haar excessen en tegenstrijdigheden, gehoorzamend aan een egoïstische drang van de mens in zijn ontaarde ambitie. Deze tumult wordt tevens gedragen door zijn grenzeloze verbeelding, Chaos als een onmiskenbare getuige van een mens die leeft.







vrijdag 1 maart 2013

Izaak Zwartjes

Alweer een juweeltje van een jonge kunstenaar.

In Het Parool -Kees Keijer- van 27 februari j.l. lees ik: ... Met touw, balken, jute, gevonden uitlaatpijpen en purschuim bouwt hij zijn naargeestige beelden, een apocalyptische schaduwwereld met figuren die doen denken aan verkoolde soldatenlijken of versteende lichamen in Pompeï...

Een dergelijk item wekt onmiddellijk mijn interesse.
In galerie Upstream vertoont Izaak Zwartjes zijn Crossing the Threshold. Er is niet veel nodig om mij over de drempel te halen. In mijn wereldbeeld van schoonheid, vergankelijkheid en verval passen zijn monumentale beelden van aangetaste en halfvergane voorwerpen en voel ik me geheel thuis in zijn op straat gevonden materialen.





Hieronder een interview met de kunstenaar:
http://cultuurgids.avro.nl/front/detailkunstuur.html?item=8222156